Een ogenblik geduld a.u.b.

Klimaatdashboard Antwerpen

Antwerpen wil tegen 2050 een klimaatneutrale en klimaatrobuuste stad zijn. Klimaatneutraal zijn betekent dat we niet meer broeikasgassen uitstoten dan we kunnen opslaan. Met klimaatrobuust bedoelen we dat we klaar zijn om de gevolgen van de klimaatverandering aan te pakken. Om deze doelstellingen te halen, hebben we iedereen nodig: overheden, bedrijven, industrie, kennisinstellingen, ondernemers en bewoners. De stad werkte de voorbije jaren samen met heel wat partners en organisaties en bundelde alle gezamenlijke doelstellingen en acties in een ambitieus “Klimaatplan 2030 -  Antwerpen voor Klimaat”. De voortgang van dit klimaatplan wordt in dit klimaatdashboard met verschillende indicatoren weergegeven.

Ontdek ons dashboard

Klimaatmitigatie

Uitstoot van broeikasgassen reduceren

Antwerpen wordt tegen 2050 een klimaatneutrale stad. Hier vind je uitgebreide gegevens en inzichten over hoe we onze uitstoot verminderen in verschillende sectoren: Energie, Handel en Diensten, Huishoudens, Industrie en Transport. Ontdek de maatregelen en resultaten die bijdragen aan een duurzamere toekomst.

Bekijk de cijfers

Klimaatadaptatie

Antwerpen aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering

Antwerpen wil tegen 2050 klimaatrobuust zijn. Deze cijfers bieden inzicht in waar Antwerpen staat in de aanpassing aan de klimaatverandering, met aandacht voor droogte, hitte en wateroverlast. Ontdek strategieën en maatregelen die de impact van extreme weersomstandigheden trachten te beheersen en die Antwerpen als leefomgeving veerkrachtiger maken.

Lees meer over klimaatadaptatie

Stad als goede voorbeeld

Op weg naar een klimaatneutrale stad willen we tegen 2030 al 50-55% minder CO₂ uitstoten: aan die doelstellingen wil de stad Antwerpen als stadsorganisatie een grote bijdrage leveren. Wat we vragen van onze burgers, bedrijven en organisaties, doen we ook zelf. Meer nog: de stad wil andere partijen stimuleren en enthousiasmeren via zichtbare initiatieven aan stadsgebouwen en in het straatbeeld.

Bekijk de cijfers

DPSIR

Wat is DPSIR?

DPSIR is een analysemodel dat je moet helpen om indicatoren beter te interpreteren. DPSIR staat voor Driver-Pressure-State-Impact-Responses. Het model maakt het mogelijk om ingewikkelde verbanden tussen activiteiten en de toestand van de maatschappij en het milieu te benaderen. Volgens dit model bestaat er een oorzakelijk verband tussen de sturende krachten (drivers) en de druk (pressure), die op de staat van het milieu en de maatschappij wordt uitgeoefend (state). De impact hiervan (impact) leidt uiteindelijk tot maatschappelijke antwoorden (response).

(Driving forces)

Sturende krachten

Lees verder

(Pressure)

Druk op het milieu

Lees verder

(State)

Toestand van het milieu

Lees verder

(Impact)

Gevolgen

Lees verder

(Response)

Maatregelen

Lees verder